Evenals voorgaande jaren is de Wegh der Weegen aanwezig tijdens de Monumentendagen in Zeist / Huis ter Heide. Dit jaar in het hoofdgebouw van Beukbergen aan de Amersfoortseweg 59. Ook zijn er in Beukbergen stands van de Dutch Defence Store (met allerlei militaire gadgets) en van Stichting Legerplaats Soesterberg met een vitrine vol voorwerpen uit WO II. In het hoofdgebouw zijn bovendien de Heerenkamer en het directeurskantoor in jaren 50-stijl te bezichtigen. Ook is de kapel uit 1955 opengesteld. Hier vindt u twee prachtige glas-in-loodramen en exposeert kunstenares Toos van Poppel een selectie uit haar mooiste schilderijen en objecten. Daarnaast kunt u gebruik maken van de aanwezige horeca en (onder voorwaarden) wandelen over het terrein. Meer info op beukbergen.nl.

Via deze link kom je bij alle informatie over de monumenten zelf en de bijbehorende activiteiten in Zeist en omgeving.

Het grondgebied van Beukbergen strekt zich uit aan weerszijden van de Amersfoortseweg met zichtassen die nog horen bij het lanenstelsel uit de 17e eeuw.
Het huidige landhuis is in 1910 gebouwd. In 1948 komt het in bezit van de Stichting tot steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht. Sinds 2000 is Landgoed Beukbergen het enige overgebleven Vormingscentrum ten behoeve van militairen en burgermedewerkers. Hiervoor heeft de Stichting een dienstverleningsovereenkomst gesloten met het Ministerie van Defensie.

Beukbergen is een markant punt op de legendarische Wegh der Weegen uit 1647. Jacob van Campen ontwerpt een kaarsrechte weg van 11 kilometer lang en 60 meter breed. Daarmee is de Wegh het grootste infrastructurele project in de provincie Utrecht in de Gouden Eeuw en een voorbeeld voor bijvoorbeeld Unter den Linden in Berlijn en de Champs-Élyssées in Parijs.

 

Tekst grotendeels overgenomen uit programmaboek Monumentendagen Zeist.