De Nacht van de Vluchteling vindt plaats in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni. Het startschot van de sponsorloop klinkt om stipt middernacht in het Spoorwegmuseum. Het gaat om 1.000 deelnemers, waaronder BN’ers, die vanaf een uurtje of 23.00 uur verzamelen en om 00.00 uur van start gaan vanuit Utrecht en 10.00 uur of later finishen in Amersfoort. De route gaat via de landgoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen naar de uitgestrekte bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Langs Odijk en Austerlitz wandelt men via een gedeelte van de Wegh der Weegen door naar De Nieuwe Stad / de Prodentfabriek in Amersfoort waar men de volgende ochtend finisht.

Het doel van de Nacht?
Een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden in de regio. Voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, conflict en onderdrukking. Naast het ophalen van geld, vragen de lopers met hun deelname op een positieve manier aandacht aan vluchtelingen wereldwijd.

Meer informatie op de website van https://www.nachtvandevluchteling.nl

De Wegh der Weegen heeft ook een relatie met vluchtelingen. Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog hebben onderdak gekregen in o.a. Albertsdorp (vak 6) en uit dank schonk Belgie aan Amersfoort het Belgenmonument dat nu zo fier op het hoogste punt van Amersfoort staat.