Soesterberg heeft met z’n 6500 inwoners sinds donderdag 7 juli een echte tunnel. De omleiding van de Wegh der Weegen uit 1972 boort zich nu 200 meter onder het maaiveld door, waardoor er weer een verbinding is tussen Soesterberg-dorp en Soesterberg-Noord. Gedeputeerde Bart Krol van Utrecht en wethouder Janne Pijnenborg openden de tunnel, die eigenlijk overkluizing of verdiepte ligging heet, met een ritje op een oude stoomwals over de Veldmaarschalk Montgomeryweg, waar de Amersfoortsestraat nu onderdoor loopt.

Voor de stichting Wegh der Weegen was de opening extra bijzonder omdat een beeltenis van Jacob van Campen, ontwerper van de weg, aan beide zijden van de tunnel prijkt. Het is een ontwerp van de Soesterberger Martin Oudshoorn-Bruil. Voor het ontwerp van in beton uitgevoerde beeltenis van Jacob van Campen werd Bruil door voorzitter Hans Voorberg van de stichting Wegh der Weegen in het openbaar bedankt. Hij kreeg namens de stichting de Bosatlas van het Cultureel Erfgoed aangeboden. Daarin wordt op bladzijde 162 een hele pagina aan de weg gewijd.

De openingshandeling werd bijgewoond door flink aantal dorpelingen, die enthousiast zijn over de overkapping. Daarbovenop komt een wandelpark die verwijst naar het heidegebied dat vroeger tussen Amersfoort en Utrecht lag, de woeste grond waar midden 17e eeuw de Wegh der Weegen ontstond.

Op de plek waar de weg ligt stond vroeger enkele huizen en veel bomen, vertelt Cor Sukking, oud-drogist en bekend als groot kenner van de dorpshistorie. Hij vindt de komst van de tunnel een grote verbetering voor het dorp en is blij met het resultaat. Zelf woont hij in een fraai, zelf ontworpen pand aan de Rademakerstraat, langs de Wegh der Weegen. Op de vraag of hij de Wegh der Weegen kent, reageert hij: ,,Wat dacht je wat, natuurlijk! Een prachtig verhaal.”

Ook bewoner Hans van de Pijpekamp, geboren en getogen langs de Wegh der Weegen op de plek waar voorheen de wijk Ons Belang stond (nu Kwantum en Leen Bakker), is enthousiast: ,,Ook de beeltenis van Van Campen langs de weg vind ik prachtig.”

De stichting Wegh der Weegen stond ook met een kraampje op het tunneldek.