Den Bergh. Zo gaat het appartementencomplex heten dat in het nieuwe dorpshart van Soesterberg komt te staan. Het staat straks, waarschijnlijk in 2019, pal langs de oude Wegh der Weegen, die immers dwars door het dorp loopt. Den Bergh is de oude naam van het dorp, dat pas in de 19e eeuw Soesterberg ging heten.
IJsselland Ontwikkeling heeft een robuust gebouw ontworpen van vier woonlagen waar ongeveer 30 appartementen worden gerealiseerd.

Wethouder Janne Pijnenborg is zeer te spreken over het plan van IIsselland Ontwikkeling. “Het ontwerp past heel goed bij de Groene Campus – de ontwerpvariant waaraan Soesterberg de voorkeur gaf. Het gebouw Den Bergh lijkt qua vorm echt op de bouwvolumes uit de schetsen van de Groene Campus. Alleen heeft het gebouw nu een kleurtje gekregen. En het ziet er niet alleen fraai uit. Het is ook nog eens een heel duurzaam gebouw. Met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Dit gebouw draagt echt bij aan de kwaliteit van het nieuwe dorpshart. En ik weet zeker dat dit straks een heerlijke plek is om te wonen.”
Marechausseekazerne als inspiratie.
De Marechausseekazerne tegenover het dorpshart heeft de ontwerpers geïnspireerd. De duidelijke ritmiek in de gevel en de hoge ramen beneden en de kleinere boven, komen terug in het ontwerp. Ook de doorgaande kap en het karakter van het dak zijn in het ontwerp van ‘Den Bergh’ terug te zien. Het gebouw wordt met duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen gebouwd die voor een natuurlijke uitstraling zorgen.
Duurzaam gebouw.
Naast de esthetische en ruimtelijke criteria was duurzaamheid één van de beoordelingscriteria. IJsselland Ontwikkeling heeft dit aspect goed ingepast in haar plan. Er is aandacht besteed aan energie maar ook comfort en klimaat voor de bewoners. Dit doen ze met onder andere zonnepanelen, energiezuinig huishoudpakket, driedubbele beglazing, Led verlichting, waterbesparing, etc.

bron: gemeente Soest