Op maandagavond 14 november kunnen Soesterbergers meepraten en meedenken in een workshop over de cultuurhistorie van hun dorp. En die inbreng kan later weer gebruikt worden als inspiratie bij nieuwe plannen. De Wegh der Weegen speelt hierin een centrale rol.

Soesterberg heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis die nog altijd goed zichtbaar is bij de militaire gebouwen en het voormalige militaire vliegveld. Maar ook het rechte stratenpatroon en de landgoederen die ontstonden door de aanleg van de Wegh der Weegen in de 17e eeuw, geven Soesterberg een eigen karakter. Reden genoeg voor de gemeente om op maandagavond 14 november een workshop cultuurhistorie te houden.

De workshop vindt plaats in het Officierscasino aan de Kampweg van 19.00 tot 21.30 uur en is bedoeld voor alle inwoners, ondernemers en eigenaren van vastgoed in Soesterberg. In de workshop wil de gemeente samen met de deelnemers verkennen wat de specifieke cultuurhistorische kwaliteiten van Soesterberg zijn. De inbreng van de deelnemers wordt door de gemeente als essentieel gezien om het bijzondere karakter van Soesterberg in de toekomst te behouden.

De gemeente Soest ziet cultuurhistorie als een belangrijke inspiratie bij nieuwe ontwikkelingen. De workshop op 14 november staat dan ook niet op zichzelf, maar is de laatste van een reeks van vijf workshops waarin de gemeente aandacht vraagt voor cultuurhistorie. In dit proces worden, samen met de inwoners, de aanwezige cultuurhistorische kwaliteiten geïnventariseerd. Vervolgens wordt gekeken hoe deze kwaliteiten concreet ingezet kunnen worden bij nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen bij grote plannen, maar ook wanneer particulieren zelf iets willen veranderen aan hun woning, tuin, winkel of bedrijfspand. De voorgaande vier workshops gingen over de Soester Eng, de Kerkebuurt en het Kerkpad, het buitengebied en de Oude Rijksstraatweg in Soest.

Handleiding
Wethouder Janne Pijnenborg: “Op basis van de input van de deelnemers maken we straks een heldere handleiding met tips, aanbevelingen en ideeën. Deze handleiding kunnen eigenaren of bewoners, maar ook architecten en ontwikkelaars straks gebruiken als inspiratie bij het maken van nieuwe plannen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een interessanter en mooier Soesterberg met meer identiteit en kwaliteit”.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de workshop dan kunt u zich opgeven door het sturen van een mail (graag met vermelding van het aantal personen) aan Klaas van Haaften, de organisator van de avond, via k.vanhaaften@soest.nl of telefonisch via (035) 609 3444.