Tijdens de Open Monumentendag op 8 september a.s. zal kolonel H.A.J.M. (Harold) Jacobs een uniek inkijkje geven over het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU-bedrijf) gevestigd op Kamp Soesterberg. Dit zal gebeuren om 14.00 en 15.00 uur in de kleine zaal van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein in Zeist (op steenworp afstand van Slot Zeist).
Jacobs zal vertellen over de ceremoniële tenues die bij Defensie nog steeds worden gebruikt en deze ook laten zien. ,,Maar ik ga ook in op wat we tegenwoordig doen bij het KPU-bedrijf’’, zegt hij. Elke militair krijgt van Defensie kleding zoals een uniform, camouflagepak en schoenen. Maar ook persoonsgebonden uitrusting zoals een slaapzak, veldfles en zakmes. Het KPU-bedrijf zorgt hiervoor. Elke keer dat een militair op uitzending gaat, krijgt hij de spullen die voor die missie nodig zijn. Bijvoorbeeld zandkleurige kleding voor woestijngebieden en ski’s voor poolgebieden. Kamp Soesterberg is daarmee het hoofdkwartier van de kledingvoorziening in het leger; er is ook een research- en ontwikkelingsafdeling.
,,Ten slotte vertel ik iets over verduurzaming binnen ons bedrijf’’, vertelt Jacobs. ,,Wij gaan steeds meer werken met gerecyclede techniek, dat is onze bijdrage om de grootste afvalberg ter wereld, de textielberg, te verminderen.’’ Het KPU-bedrijf ontving daarvoor vorig jaar een internationale prijs voor duurzame verwerving, de Procura Award. Defensie gebruikt grote hoeveelheden textiel voor kleding en andere producten. Zo kocht Defensie onlangs 100.000 handdoeken, 10.000 washandjes en 53.000 groene overalls.
De handdoeken en washandjes bevatten 36 procent gerecycled textiel, de overalls 14 procent. Daarnaast moedigt het KPU-bedrijf leveranciers aan dit percentage verder te vergroten. Het hergebruikte textiel is deels afkomstig van ingeleverde militaire kleding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren die. Hiermee wil Defensie ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Het KPU-bedrijf heeft al jaren maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan.
Kolonel Jacobs heeft een lange staat van (actieve) dienst in ons leger. Zijn voorlaatste post was op de Nederlandse ambassade in Canberra, Australië.