De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. Deze wet vervangt 26 bestaande wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. In de omgevingsvisie van de provincie en de aanliggende gemeenten wordt uiteraard aandacht besteed aan de Wegh der Weegen. De 11 km lange weg doorkruist de gemeenten Amersfoort, Soest, Zeist en de Bilt.
Uit de visies van Amersfoort, Soest en Zeist zijn hieronder de passages (cursief) vermeld die op de Wegh betrekking hebben. Ook is een koppeling opgenomen die verwijst naar de betreffende Omgevingsvisie.
PROVINCIE
De Omgevingsvisie van de provincie is op 1 april 2021 in werking getreden. Bekijk hier de internetpagina van de provinciale Omgevingsvisie.
PAG 108
Van oudsher heeft de historische infrastructuur grote invloed gehad op de ontwikkeling van de provincie. Wij hechten bijzondere waarde aan drie iconische routes: de Wegh der Weegen (tussen De Bilt en Amersfoort), de Route Impériale (Napoleonroute van Amsterdam naar Parijs) en de Via Regia (route van Utrecht naar Keulen). De cultuurhistorische waarden liggen vooral in het tracé en in de bijbehorende historische elementen.
Pag. 142
De Grebbelinie loopt van zuid naar noord door de regio Amersfoort. Aan de westzijde bevinden zich vele landgoederen en buitenplaatsen aan de historische route de Wegh der Weegen. Op Vliegbasis Soesterberg en omgeving bevinden zich belangrijke militaire structuren en elementen en overblijfselen uit de Koude Oorlog. Deze gebieden zijn cultuurhistorisch belangrijk, en er bevindt zich waardevolle natuur.
AMERSFOORT
De Amersfoortse Omgevingsvisie is hier in te zien of te downloaden.
PAG 26.
Bij nieuwbouw en herinrichting houden we rekening met historische structuren, landschappelijke elementen, ruimtelijke relaties en zichtlijnen. We willen dat de Grebbelinie, de Wegh der Weegen en de historische plantsoengordel rondom de binnenstad meer zichtbaar worden en ook worden beleefd. Ook hoogteverschillen in het landschap (dekzandruggen, terpen) zijn van waarde en worden waar mogelijk ingepast en beter zichtbaar gemaakt.
PAG 40.
Zoals opgenomen in de visie Gezond Groen voor de Heuvelrug zetten we in op het behoud en versterking van de groene identiteit en het natuurnetwerk op de Amersfoortse Heuvelrug door middel van het concept ‘infinity forest’ dat doorloopt tot in het stadcentrum van Amersfoort. Het ‘infinity forest’ benadrukt de continuïteit van het oneindige bomendak of aaneengesloten bomendak op de Amersfoortse Heuvelrug. Het concept ‘infinity forest’ biedt ook ruimte voor natuur-inclusieve verstedelijking langs de Wegh der Weegen. In de Visie Gezond Groen voor de Heuvelrugzone is verder uitgewerkt hoe wij het concept van ‘infinity forest’ willen verwezenlijken onder andere door het (aan)planten van bomen. Hiermee kan ook een bijdrage geleverd worden aan de bossenstrategie.
PAG 41.
Heuvelrugzone: — Rode ontwikkelingen met behoud van groene kwaliteiten: waaronder intensivering defensie en op aantal plekken woningbouw langs de Wegh der Weegen.
SOEST
De Omgevingsvisie van Soest is via deze koppeling in te zien of te downloaden.
PAG 50
In Soesterberg wordt er op dit moment gebouwd als onderdeel van de projecten Hart van de Heuvelrug en Masterplan Soesterberg. In het pakket zit zowel ruimte voor woningbouw als voor bedrijven (o.a. ook de transformatie van Soesterberg noord naar wonen). Er is geen beeld van de woningbouw na de twee genoemde projecten. Wel spelen er nog veel meer bouwprojecten rond Soesterberg, zowel in Zeist, Amersfoort als bij ons( zoals bijvoorbeeld een vernieuwingsopgave van de huurwoningen in Soesterberg en initiatieven langs de Wegh der Weegen)
PAG 63
De ‘Wegh der Weegen’ is een kwaliteit van Soesterberg. Dit is een project uit de 17de eeuw waarbij de aanleg van een nieuwe verbinding tussen Utrecht en Amersfoort werd gecombineerd met een enorme gebiedsontwikkeling aan weerzijden. Dit gebied heeft niet alleen een voorkant aan de Amersfoortsestraat maar ook een achterkant. Beide zijn deels herkenbaar in de opzet van Soesterberg. (alleen de ‘Amerikaanse wijk’ ligt erbuiten).
ZEIST
De visie is hier in te zien en/of te downloaden.
Pag. 15
In de conceptomgevingsvisie (2021) van de gemeente Soest is het beter herkenbaar en beleefbaar maken van de Wegh der Weegen een van de uitgangspunten en een overeenkomstige ambitie met Zeist. Voor bos- en natuurgebieden zet men in op een duidelijker onderscheid tussen drukke en rustige delen. Met de gemeente Soest wordt nauw samengewerkt in het programma Hart voor de Heuvelrug
Pag. 22
- Cultuur en historie: de allure van Zeist
De geschiedenis van de gemeente Zeist is terug te zien in de diverse dorpsstructuren, buitenplaatsen en landgoederen, het landschap en architectuur. Op deze historie zijn we zuinig. Slot Zeist is vanzelfsprekend de parel op de kroon, maar de Stichtse Lustwarande en de Wegh der Weegen dragen ook in belangrijke mate bij aan de uitstraling, de allure van Zeist, die door velen wordt geroemd. Daarnaast kennen we schitterende zorgparken rondom Den Dolder en het dorp Austerlitz met zijn Beauforthuis en een historie tot 1804: het legerkamp van Napoleon. Zo draagt elke periode bij aan de geschiedenis van Zeist. Dit is terug te zien in onder andere landschapsstructuren. Het ‘verleden’ is overal tastbaar, en in ons cultuuraanbod maken we deze historie ‘herleefbaar’. Denk aan evenementen op Slot Zeist of in het Beauforthuis. Er zijn zo’n 70 organisaties cultureel actief in Zeist. Verder participeert Zeist actief in ‘’Eeuwig Jong’’: het regionale culturele profiel waarmee provincie en gemeente zich inzetten voor meer ruimte voor makers en creatieve ondernemers.
Pag. 34
- Duurzame transformatie N237 (de Wegh der Weegen) en zone A28.
Onderzoek de transformatie van de Amersfoortseweg (Wegh der Weegen) van enorme N237-sluiproute voor landelijk autoverkeer naar een lokale weg met betekenis voor Zeist met een versmald wegprofiel en een lagere maximale rijsnelheid. Onderzoek daarnaast ook de mogelijkheden om de zone rondom de A28 inclusief de viaducten, te transformeren met onder andere deze doelstellingen: de zone leefbaarder maken door te vergroenen en verblijfskwaliteit te geven.
Pag. 63
Een bijzonder cultuurhistorisch fenomeen is ook de ‘Wegh der Weegen’, die vanaf 1647 is ontstaan, op basis van een karakteristieke ‘roedenverkaveling’ (zie ook ‘Visie Wegh der Weegen’)
Pag. 74
Zowel kern Bosch en Duin als kern Huis ter Heide zijn gelegen langs de historische verbindingsweg tussen Utrecht en Amersfoort, de ‘Wegh der Weegen’ (de N237) ontworpen in 1650. Deze weg werd bekostigd uit de uitgifte van kavels aan weerszijden van de geprojecteerde weg. Dit gridpatroon is nog zeer herkenbaar.
Pag. 76
Cultuurhistorie. De ruimtelijke structuren – van de landgoederen, buitenplaatsen en het omliggende landschap – zijn een belangrijke cultuurhistorische waarde van Huis ter Heide. Uiteraard mag de Wegh der Weegen niet ontbreken in dit rijtje.
Pag. 103 en 105
Kern Bosch en Duin / Huis ter Heide
In de Propositie van Zeist 2020 is oog voor een duurzame transformatie van de N237, ook wel de ‘historische verbindingsweg’, de ‘Wegh der Weegen’ én de bekende ‘Amersfoortseweg’ genoemd. Een weg waar zowel buurt Bosch en Duin als buurt Huis ter Heide aan liggen, maar daardoor wel gescheiden worden. De N237 functioneert vooral als sluipverkeerroute voor (boven-) regionaal verkeer. Bovenregionaal belang prevaleert boven lokaal belang en hierdoor is er geen sprake van een aangenaam verblijfsklimaat rondom de Amersfoortseweg. Om de verblijfskwaliteit te vergroten dient het doorgaande autoverkeer te worden ontmoedigd. In de geest van de waarden van Zeist kunnen we met deze ingrepen van de N237 een ware Amersfoortse Lustwarande maken.
Pag. 104
Kern Huis ter Heide
Bescherming van de cultuurhistorische kenmerken (de landgoederen Oud-Zandbergen, Beukbergen en Dijnselburg, grenzend aan de Wegh der Weegen). Actueel is vooral het middels een nieuwe gebiedsvisie zorgvuldig opwaarderen van het landgoed Dijnselburg: het weer publiek toegankelijk maken met een passende functie (liefst ook voor de directe omgeving) en met bijzondere aandacht voor het groen in dat gebied.